Bygg

Relining och stambyte, hur ofta och vad påverkar detta?

Här presenteras några av de mest frekventa sökningarna på Google kring stambyte så som ”Stambyte, hur ofta” samt ”Hur länge håller en relining?”

Relining – Hur länge tar det?

I jämförelse med stambyte tar relining betydligt kortare tid. Arbetet påverkar även fastigheten i mindre grad. Däremot är det två olika renoveringar och det är inte alltid som relining kan användas. Ett riktmärke är att denna renovering tar ca 3 dagar för hantverkarna att utföra. Däremot tar det betydligt längre tid om man utgår från besiktning, planering, genomförande och efterbesiktning.

Relining – Hur ofta?

Relining är ett relativt ”nytt” sätt att renovera stammarna. Det innebär att någon statistisk undersökning ännu inte har kunnat genomföras gällande hållbarhet under längre tid. Den garanti som företag som utför detta arbete brukar kunna ge 10 års garanti.

Stambyte – Hur ofta?

Efter ca 30 år bör stammarna undersökas i en fastighet. Detta för att kontrollera stammarnas kvalité och utifrån det kunna avgöra dom stambyte behöver ske eller inte. Om det har varit flera mindre skador bör denna undersökning tidigareläggas.

Beroende på material, påverkan och byggnadstekniska frågor kan stammarna hålla olika lång tid. Ofta nämns just 30 år som ett riktmärke men detta bör definitivt inte ses något exakt tidsperspektiv. På en del bostäder behöver inte stambyte ske förrän efter 50 år – på andra behöver det ske på efter 25 år.

”Stambyte, hur ofta” är en av de mest sökta frågorna på Google kring stambyte. Det kan bero på att den stora renoveringen påverkar de boende i mycket stor grad. Detta både under själva renoveringen samt ekonomiskt i efterhand. Har en fastighet precis utfört stambyte kan köparen alltså räkna med att liknande renovering inte behöver ske på närmare 30 år.

Stambyte & Relining – Vem betalar för renoveringen?

Oavsett vilken av dessa renoveringar som ska ske är det fastighetsägaren som ska betala. Detta innebär därmed olika upplägg beroende på boendeform.

  • Hyresrätt
    Fastighetsägaren bekostar stambytet och får inte höja hyran på grund av detta. Däremot sker nästan alltid en höjning av standarden i badrummet vid renoveringen vilket kan ligga till grund för en hyreshöjning.
  • Bostadsrätt
    I detta fall är det föreningen som är fastighetsägare. Det är därmed styrelsen som avgör hur renoveringen ska bekostas, oftast via lån. Det är sedan medlemmarna som gemensamt betalar på lån och andra kostnader. I realitet innebär detta generellt en höjd månadskostnad efter att ett stambyte genomförts.
  • Villa
    För villor och fritidshus är det ägaren som själv bekostar stambyte. Däremot behöver detta ske mycket mer sällan än vid flerfamiljshus eftersom det är så få som belastar ledningarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *