Bygg

Tecken på att det kan vara läge för en takrenovering

En takrenovering kan se ut på olika sätt – det går till exempel att byta ut hela taket, punktreparera små skador eller att lägga på en ny och skyddande ytbehandling. Att hålla taket helt och i gott skick är viktigt och det är därför även viktigt att hålla koll efter skador och andra tecken på att det kan behövas åtgärder.

Varningstecken – då behövs en takrenovering

Det kan vara väldigt svårt att upptäcka skador på ett stort tak med blotta ögat och därför är det viktigt att göra grundliga inspektioner med jämna mellanrum. Ett tips är att se över taket en gång per år – till exempel varje höst eller vår. Skador som syns, till exempel i form av skadade pannor, bör åtgärdas så snabbt som möjligt. Att byta ut en eller ett par pannor är dessutom ganska enkelt och kan ses som en enklare form av takrenovering.

Däremot finns även delar av taket där det kan vara klurigare att veta skicket. Är taket till exempel av betong- eller tegelpannor finns en underlagspapp under dessa – vilken har betydligt kortare livslängd än själva pannorna. Ett tips här är därför att lyfta några pannor här och där, för att se att pappen är hel.

Andra varningstecken på att en takrenovering kan börja vara aktuell är:

  • Mögel
  • Takmaterialets livslängd har passerat
  • Fukt- och/eller vattenansamlingar

Alternativ till takbyte

Om taket är i så pass dåligt skick att det behöver bytas så är det inte mycket att göra åt saken, mer än att just byta ut det. Är det däremot i hyggligt gott skick kan det räcka med en enklare takrenovering för att få bukt med skadorna, för att sedan lägga på en ny och skyddande ytbehandling.

Även detta kan ses som en form av takrenovering, då det som sagt både ger ett skydd samtidigt som det ger taket ett snyggare utseende. Färgen och ytbehandlingen som används bildar ett nytt ytskikt som håller vatten och fukt borta, den nya glasiga ytan gör det svårt för mögel och annan påväxt att få fäste och så vidare. Kort och gott kan det vara ett bra alternativ för att slippa lägga om hela taket, om förutsättningarna för åtgärden är rätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *