Bygg

Bygga pergola i Stockholm – vad gäller?

En pergola på altanen eller i trädgården kan bli en riktig oas för umgänge och avkopplande stunder. Med härliga växter, en sittgrupp, solcellsbelysning och ljuslyktor blir det som ett rum – fast utomhus. Det finns dock några saker att fundera över och känna till för den som vill bygga en pergola i Stockholm – till exempel att det i vissa fall kan krävas bygglov.

Regler kring att bygga pergola i Stockholm

Ordet pergola kommer från italienskan och betyder lövsal eller lövgång. Det är en gles konstruktion, till skillnad från exempelvis ett uterum, bestående av 4 ben och eventuellt ett tak. För att bygga en pergola i din trädgård i Stockholm behövs oftast inget bygglov men det finns undantag.

Ett av dessa är om konstruktionen ska ha ett tak – till exempel i form av markisduk, kanalplast eller liknande. Om taket ses som permanent är det vanligt att det behövs ett bygglov.

Annat som kan göra att det krävs ett bygglov är om den ska byggas mot en vägg på huvudbyggnaden. Detta eftersom det ses som är väsentlig yttre ändring av byggnaden.

Olika alternativ

När du känner till reglerna och har tagit reda på om det krävs ett bygglov för att uppföra en den pergola som du planerat för finns några alternativ att välja bland:

  • Köp en byggsats / färdig modell – Flera företag i Stockholm säljer byggsatser och andra färdiga lösningar för den som vill ha en pergola. Det finns även möjlighet att få hjälp med monteringen via flera av dessa.
  • Anlita hantverkare – Vill du själv bestämma hur din pergola ska se ut men saknar tid och / eller kunskaper för att bygga den är ett bra alternativ att anlita hantverkare.
  • Bygg själv – Gillar du att snickra är en det här ett perfekt projekt – kanske för semestern. Det enda du behöver är byggnadsmaterial och några verktyg och det är ingen tvekan om att det här är det billigaste alternativet.

Fler tips innan du börjar bygga

Oavsett om du planerar att köpa en byggsats, anlita en hantverkare eller bygga själv är ett bra tips att börja projektet med att leta efter inspiration. Det färdiga resultatet kan skilja sig trots den enkla konstruktionen så fundera över material, färg och design för att få ett resultat som passar in i just din trädgård. Fundera även på vad som ska rymmas, så som matgrupp, för att kunna bestämma lämplig storlek.